Gitaartips (By Ton v Helden & Muziekwinkel Jo Joosten)
Akoestische gitaren zijn er met massieve bovenbladen en gelamineerde bovenbladen. Een gelamineerd bovenblad bestaat uit meerdere houtlagen die op elkaar zijn gelijmd. Een gitaar met massief bovenblad (meestal cedar of spruce) zal naarmate de gitaar ouder wordt en ingespeeld raakt, beter gaan klinken. Een gitaar met massief spruce bovenblad klinkt sprankelender in het hoog.
Hoe vaker je een gitaar met massief bovenblad bespeelt, hoe beter de gitaar gaat klinken.
Het massieve bovenblad van je gitaar beweegt namelijk mee op de frequenties/akkoorden die jij speelt en raakt zo “getraind”.
Maar… wanneer je steeds dezelfde 3 akkoorden op je gitaar speelt, zal de gitaar alleen op deze 3 akkoorden “getraind” worden.
Hoe kun je de gitaar nu volledig trainen zonder dat je zelf allerlei akkoorden moet spelen?
Simpel !
Zet je gitaar op een gitaarstatief naast de luidsprekerboxen van je geluidsinstallatie.
Het massieve bovenblad zal, mits de muziek hard genoeg staat, de geluidsgolven en verschillende frequenties oppikken die de gitaar nu “trainen” zonder dat je er zelf ook maar iets voor hoeft te doen!
Niet overtuigd?
Zet de muziek maar eens wat harder, houd je gitaar voor de luidspreker en raak met een gespreide hand heel licht het bovenblad aan. Met je vingertoppen kun je nu voelen hoe het bovenblad beweegt (resoneert).
Na verloop van tijd ontwikkelt elke gitarist een bepaalde voorkeur voor welk gitaargeluid hij of zij wil horen.
De een houdt van een lekker warm en rond gitaargeluid met een sprankelend hoog, de ander voelt meer voor een gitaar die vooral lekker “knalt” op het podium.
Aan de hand van de gebruikte houtsoorten, kun je vaak al een idee krijgen hoe een gitaar zal klinken. Dit geldt met name voor akoestische gitaren. De klankkast en het bovenblad van een akoestische gitaar hebben de grootste invloed op het uiteindelijke klankkarakter.
Hieronder volgt een overzicht van de meest gebruikte houtsoorten bij akoestische gitaren en wat je er qua klankkleur van mag verwachten.
Mahonie:
Engelse term: Mahogany
Wordt gebruikt voor de klankkast en gitaarhals. Warme en volle klank met veel sustain (de toon houdt lang aan).
Palissander:
Engelse term: Rosewood
Wordt heel vaak gebruikt voor de toets (het gedeelte van de gitaarhals waar de fretten op zitten). Soms wordt het ook gebruikt voor de klankkast. Warme en volle klank. Luxe hout.
Ceder
Engelse term: Cedar
Wordt heel vaak gebruikt voor het bovenblad van de gitaar. Heeft een warm geluid met voldoende hoog.
Sparren
Engelse term: Spruce
Wordt gebruikt voor het bovenblad van de gitaar. Bevat iets meer volume en hoog dan cederhout. Luxe hout, vaak gebruikt in combinatie met palissander.
Esdoorn
Engelse term: Maple
Wordt heel soms gebruikt om klankkasten van te maken. Wordt vaker gebruikt om de gitaarhals van te maken. Heeft een kille maar directe sound.
Luchtvochtigheid en instrumenten
Het is belangrijk dat de luchtvochtigheid in je kamer of oefenruimte altijd op orde is. Deze luchtvochtigheid is essentieel voor elk instrumen, in het bijzonder voor de gitaar. Veel fabrikanten van kwaliteitsgitaren eisen zelfs van hun dealers dat de luchtvochtigheid in de winkels binnen bepaalde veilige grenzen blijft. Zo ben je altijd verzekerd van een topkwaliteit gitaar!
50% relatieve luchtvochtigheid is optimaal voor het effectief behoud van houten objecten zoals gitaren. Een luchtvochtigheid van 50% betekent dus dat je minimale kans hebt op schade bij je gitaren. In de fabriek van kwaliteitsgitaren wordt altijd gestreefd naar deze relatieve luchtvochtigheid, samen met een temperatuur van +- 20 graden Celsius. Zodoende blijven de gitaren stabiel en wijken ze niet af van de opgegeven fabrieksspecificaties.
Te lage vochtigheid
Een te lage luchtvochtigheid is een groot probleem !!! De gitaar droogt langzaam uit, het hout krimpt langzaam en het bovenblad van een akoestische gitaar zal zakken. Het bovenblad neemt de snaren ook mee naar beneden. Omdat er geen andere manier is om de spanning op de heffen, zal het hout en de lak barsten. Ook kunnen de fret randjes scherp gaan aanvoelen en de actie (snaarhoogte) veranderen.
De logische oplossing is een ”humidifier” oftewel een luchtbevochtiger. Gebruik deze altijd in combinatie met een luchtvochtigheidsmeter, ook wel een hygrometer genoemd. Investeer hierin: Goedkope apparatuur zal niet altijd de juiste waarden aangeven, terwijl juiste meetwaarden van essentieel belang zijn voor je gitaar.
ONDERHOUDSPRODUCTEN NODIG ? KLIK HIER!
Te hoge luchtvochtigheid
Gitaren die te vochtigen worden, zullen langzaam uitzetten. Wanneer ze te veel uitzetten, zullen de lijmnaden breken, de brug komt los en de snaarhoogte wordt onbespeelbaar. Een te hoge luchtvochtigheid moet worden gecompenseerd met een dehumidifier die het vocht aan de lucht onttrekt. In de zomer, wanneer het buiten vochtig is, is het daarom ook een goed idee om de airco aan te zetten. Maar ook zonder airco is er genoeg apparatuur beschikbaar om de hoge luchtvochtigheid te verminderen.
Tegenwoordig zijn er een heleboel onderhoudsmiddelen voor gitaar te koop. Ze zijn er in allerlei vormen, soorten en maten. Als poetsdoek of als “Guitar Polish” in een spuitflesje.
Bedenk voor je onderhoudsmiddelen aanschaft eerst waar je ze voor wil gebruiken. Is het voor je akoestische gitaar of voor je elektrische gitaar?
Fretbord:
Een niet gelakt ‘fretbord’ (= de bovenkant van de hals waar de fretten in zitten) moet periodiek geolied worden. Dit om ervoor te zorgen dat de hals niet té droog wordt en uitdroogt. De gevolgen hiervan kunnen zijn: Fretten die scherp gaan uitsteken, scheuren in het fretbord hout of fretten die los gaan zitten en zorgen voor fretbuzz (irritante trillende bijgeluiden).
Het fretbord kan het beste eerst zuiver gemaakt worden met spray (bijv Dunlop 01 Klik hier!)
Daarna kun je de hals olieën, dit doe je door een dun laagje olie op de hals te smeren. Laat dit intrekken, en veeg de overgebleven olie weg met een poetslap.
Er bestaan verschillende soorten oliën:
Lemon Oil is de bekendste, maar ook de beruchtste omdat het citroen té zuur zou zijn voor het hout. Tegenwoordig zien we dat steeds meer mensen de voorkeur geven aan olie op minerale basis. Een goed voorbeeld, en onze persoonlijk voorkeur, gaat uit naar de:
Music Nomad F-ONE
Klik hier om al onze fretbord olie te bekijken!
Klankkast:
Een hoogglans gelakte klankkast mag je met een microvezel doek afnemen.
Zitten er echt vieze vlekken op die je niet met een doek verwijdert krijgt? Gebruik dan body cleaner spray, deze spray zorgt ervoor dat alle vlekken weg gaan en dat de gitaar weer gaat stralen!
Klik hier om al onze body clean producten te bekijken!