Luchtvochtigheid en instrumenten

Het is belangrijk dat de luchtvochtigheid in je kamer of oefenruimte altijd op orde is. Deze luchtvochtigheid is essentieel voor elk instrumen, in het bijzonder voor de gitaar. Veel fabrikanten van kwaliteitsgitaren eisen zelfs van hun dealers dat de luchtvochtigheid in de winkels binnen bepaalde veilige grenzen blijft. Zo ben je altijd verzekerd van een topkwaliteit gitaar!

50% relatieve luchtvochtigheid is optimaal voor het effectief behoud van houten objecten zoals gitaren. Een luchtvochtigheid van 50% betekent dus dat je minimale kans hebt op schade bij je gitaren. In de fabriek van kwaliteitsgitaren wordt altijd gestreefd naar deze relatieve luchtvochtigheid, samen met een temperatuur van +- 20 graden Celsius. Zodoende blijven de gitaren stabiel en wijken ze niet af van de opgegeven fabrieksspecificaties.

Te lage vochtigheid

Een te lage luchtvochtigheid is een groot probleem !!! De gitaar droogt langzaam uit, het hout krimpt langzaam en het bovenblad van een akoestische gitaar zal zakken. Het bovenblad neemt de snaren ook mee naar beneden. Omdat er geen andere manier is om de spanning op de heffen, zal het hout en de lak barsten. Ook kunnen de fret randjes scherp gaan aanvoelen en de actie (snaarhoogte) veranderen.
De logische oplossing is een ”humidifier” oftewel een luchtbevochtiger. Gebruik deze altijd in combinatie met een luchtvochtigheidsmeter, ook wel een hygrometer genoemd. Investeer hierin: Goedkope apparatuur zal niet altijd de juiste waarden aangeven, terwijl juiste meetwaarden van essentieel belang zijn voor je gitaar.

Onderhoudsproducten nodig ? Klik hier!

Te hoge luchtvochtigheid

Gitaren die te vochtigen worden, zullen langzaam uitzetten. Wanneer ze te veel uitzetten, zullen de lijmnaden breken, de brug komt los en de snaarhoogte wordt onbespeelbaar. Een te hoge luchtvochtigheid moet worden gecompenseerd met een dehumidifier die het vocht aan de lucht onttrekt. In de zomer, wanneer het buiten vochtig is, is het daarom ook een goed idee om de airco aan te zetten. Maar ook zonder airco is er genoeg apparatuur beschikbaar om de hoge luchtvochtigheid te verminderen.